Abla är en film av Truls Sveningsson som Cinetech tillsammans med Mantelpiece producera.
Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival 2019.

Om filmen

Regi/manus: Truls Svenningsson

Kortfilm 14 minuter, drama

Språk: Svenska/Turkiska

Undertexter: Engelska

Selma bor tillsammans med sina småsystrar Yagmur, Hazal och Mira. Som storasyster (abla) tar hon på sig rollen som orolig förmyndare för dem. Mira har behov av att göra sig fri och klarar inte av att allt ska granskas och förstoras. På Selmas födelsedag smiter Mira iväg för att panta burkar. Om vänskap och systerskap berättat med mycket värme.

Regissör: Truls Svenningsson

Truls Svenningsson är 24 år, född i Göteborg men uppvuxen utanför Umeå. I samproduktion med Film i Västerbotten skrev, regisserade och producerade Truls som 21-åring sin första långfilm: Tjärnen Näck (2016). 2017 – 2018 arbetade Truls som fotograf och klippare på ytterligare en långfilm: Förgät mig ej (2019). Abla är, efter dessa större projekt, Truls första kortfilm.

”Jag ville i denna film utforska det inte allt för ovanliga fenomenet syskontjafs. Hur dramatiska konsekvenser uppstår ur tillsynes helt odramatiska händelser. Jag ville undersöka hur syskon, enbart i egenskap av sina olika lynnen, skapar dispyter och missförstånd. Abla lyfter syskondramatik på ett mer dråpligt och nästan humoristiskt sätt där åtta muslimska tjejer utgör filmens ensemble. Jag ville låta dessa få vara enbart just vänner, systrar och ungdomar utan att placera in dem i en större politisk agenda.”


Om ni vill se eller visa filmen kontakta Truls Svenningsson. truls@mantelpiece.se